domingo, 22 de mayo de 2016

MARC I LLENGUATGE

George Lakoff explica en el seu llibre "No pienses en un elefante" les causes de freqüents derrotes en les eleccions nordamericanes. La clau està en la comunicació, en dirigir un llenguatge adequat al marc conceptual de conviccions i sentiments dels electors, que és inconscient.

Segons Lakoff, el marc dels republicans està definit per la moral del pare estricte, mentre que la dels demòcrates en la del pare protector. Es pot fer una utilització errònia del marc, o bé manipuladora, però també es pot intentar canviar el marc. Les paraules es defineixen al voltant de marcs conceptuals, i canviar de marc és canviar la manera en que la gent veu el món. Inclús negant un marc, s'està evocant aquest marc.

Lakoff opina que els republicans han fet tradicionalment un ús intel·ligent del llenguatge per a evocar en els electors el marc que interessa al seu partit per a condicionar el vot. Les estratègies demòcrates no han seguit aquesta pauta i han caigut en l'error de seguir tres mites erronis heredats de les creences il·lustrades en la raó, que les persones es comportaran de manera raonable. Aquests mites són:

  1. La veritat ens farà lliures. Explicar els fets no canvia l'opinió dels electors si el missatge no es vehicula amb un llenguatge que coincideixi amb el seu marc. Que coneguin quines són les mentides és irrellevant. Per què grans masses de ciutadans continuen votant partits involucrats de manera evident en pràctiques corruptes?
  2. És irracional actuar contra el propi interès. Per què votants de classes populars voten partits que defensen baixades d'impostos que empitjoraran els serveis públics?
  3. Les propostes del candidates es defineixen segons les necessitats dels electors. Un llenguatge ajustat al marc dels electors és més efectiu que esforçar-se en enquestar els ciutadans, identificar les seves necessitats concretes i prometre solucions si no s'utilitza un llenguatge ajustat al seu marc.
Lakoff fa una sèrie de recomanacions als demòcrates per adaptar el seu llenguatge als ciutadans, destaco la que dóna títol al llibre:


"Recuerda: «No pienses en un elefante». Si mantienes su lenguaje y su marco [referit al llenguatge dels republicans], y te limitas a argumentar en contra, pierdes tú, porque refuerzas su marco."

Elefant no és només una paraula, ens transporta inevitablement a un marc concret, un animal gran, amb grans oials i orelles, sabana africana, circ. La paraula defineix un marc. Negar el marc ens transporta al marc.

George Lakoff, No pienses en un elefante, Madrid: Complutense, S.A., 2007.

No hay comentarios:

Publicar un comentario