martes, 19 de abril de 2016

SOCIETAT DE LA INFORMACIÓ


La societat de la informació ha estat presentada com a via d'expansió de la democràcia, l'accés a la cultura i la millora de les condicions de vida de les persones de tot el món. És real això?

En un article a La Vanguardia, experts de Silicon Valley reflexionen sobre l'oportunitat de crear una renda bàsica universal. Els més crítics hi veuen una estratagema per augmentar el poder ja enorme de les empreses tecnològiques i les grans fortunes, que evitaria la pobresa extrema però que no aminoraria les desigualtats.

En el gràfic de dalt, es pot veure com el progrés tecnològic no repercuteix en la recompensa en salari a les classes treballadores.

Estar més connectats, més globalitzats, amb accés directe a la cultura acumulada en tota la història de la humanitat amb un simple ordinador, ens fa més lliures? Qui realment està connectat?

Armand Mattelart explica que en els països del tercer món l'accés real, ja no tan sols a internet, sinó a una simple línia telefònica, és ínfim per la major part de la població. Biaix etnocèntric, els occidentals ens creiem que som el centre del món. Els "d'aquí" estem a la societat de la informació però seguim treballant 40 hores setmanals i recentment ens han allargat un parell d'anys l'edat de jubilació. Som més lliures que les generacions anteriors?

No hay comentarios:

Publicar un comentario